En papillon ("sommerfugl") og en phalene ("natsværmer") er i princippet samme hund; der er kun ørernes stilling til forskel. Papillonen har ørerne oprejst i en 45° vinkel, som en sommerfugls vinger, hvorimod phalenens ører skal hænge blødt ned langs kinderne, men i begge tilfælde må ørerne meget gerne være bevægelige.

Det er muligt at omregistrere en papillon til phalene og omvendt; det kan ske efter en udstilling, hvor dommeren giver en udtalelse om ørernes stilling. Sammenparring mellem racerne er ligeledes tilladt, men man tilstræber alligevel at holde racerne adskilt, da det ellers kan være svært at forudsige hvilken variant hvalpene vil tilhøre.

En papillon og phalene er en glad hund, livlig men også villig til at lære. Den er trofast mod sin familie, men skal også gerne være tillidsfuld og udadvendt, og bør ikke være sky.

Pelsen har mange kvaliteter: Silkeagtig, nem at holde, lugter ikke, behøver kun let pleje med kam og børste for at holdes pæn og fri for filtre. Det er en hunderace, hvor der ikke behøver at være forskel på en udstillingshund i top-kondition og en "ganske almindelig familiehund", begge kan være lige lækre og velplejede at se på! Man må dog være forberedt på at hunden i perioder fælder lidt.

Størrelsen ifølge racestandarden ligger fra 1,5 kg til 5 kg - en temmelig stor variation, og disse to yderpunkter repræsenterer da også en ret forskellig type hund. Til en børnefamilie f.eks. bør hunden ikke være for lille, men selv de små eksemplarer kan leve et helt naturligt hundeliv med gåture osv.

En papillon og phalene holder sig normalt sund og rask langt op i årene, og levealderen ligger som oftest på 13-14 år eller mere.

Årlige øjenundersøgelser var obligatoriske for avlshunde fra 1997 til 2011, men man anså derefter at PRA ikke længere var et større problem i racen. En DNA-test for PRA1 er dog nu tilgængelig og det er således muligt at sikre sig, at ingen hvalpe fødes med PRA1. Seriøse opdrættere får stadig øjenlyst deres hunde inden de går i avlen.

Patella luxation, knæledsforskydning, kan forekomme hos papillon og phalene, men er heldigvis sjælden. Et mangeårigt frivilligt arbejde med at undersøge avlshunde og kun avle på raske hunde har nedsat antallet af tilfælde inden for vores racer. Også her gælder det, at seriøse opdrættere får deres avlshunde undersøgt inden de går i avl og naturligvis kun avler på hunde fri for patella luxation.

Er du medlem af DKK, kan du i Hundeweb gå ind og se forældres og forfædres status vedrørende øjenundersøgelser og knæledsundersøgelser.

Ved køb af en papillon eller phalene i Danmark bør du altid forvisse dig om, at opdrætteren stambogsfører i Dansk Kennel Klub (DKK).